Inductie koken is de oplossing voor een gasvrije woning!

inductie koken
Wout Breedveld 1 december 2018 Geen reacties

Nederland moet gasvrij! Is een veel gehoorde leus de laatste jaren. Verschillende politieke partijen en organisaties zetten zich in voor een Nederland zonder aardgas. Dit zou betekenen dat koken op aardgas verleden tijd wordt, maar wat zijn dan de alternatieven? Wij vertellen u vandaag graag meer over koken met inductie.

Elektrisch koken bestaat al sinds de vorige eeuw. Het begon met een simpel hitte element onder een metalen plaat. De welbekende zwarte cirkels. Dergelijke systemen zijn verouderd en halen het niet bij een gaskookplaat. Er is een veel betere elektrische kookplaat, die net zo goed werkt, of zelfs beter dan een gaskookplaat: de inductie kookplaat.

inductie kokenInductie koken

Een inductiekookplaat wekt een magnetisch veld op dat er voor zorgt dat uw pan heet wordt. De reactietijd is bij een inductiekookplaat net zo hoog als één met gas. Dit betekent dat wanneer u de hitte onder de pan verlaagd of verhoogd het direct merkbaar is. Daarnaast is het rendement van een inductiekookplaat erg hoog, er vind namelijk geen overdracht van hitte plaats, alleen de pan wordt heet. Door het magnetisme wordt de hitte opgewekt in de bodem van de pan. Voor een inductie kookplaat zijn wel magnetische pannen nodig, dit betekent voor sommige mensen dat ze nieuwe pannen moeten aanschaffen. Tegenwoordig is het echter zo dat de meeste pannen geschikt zijn voor inductie koken.

Een elektrisch alternatief voor een inductiekookplaat is een keramische kookplaat. Deze kookplaten werken met een hitte element. Dit passen wij eigenlijk alleen toe wanneer de klant gewend is aan een keramische kookplaat. Deze kookplaten hebben namelijk een lage reactietijd, bij het verlagen van de stand zal het enige tijd duren tot dat de temperatuur daalt. Hierdoor is het voor mensen die gewend zijn aan koken met gas lastiger om met een keramische kookplaat te koken.

Dus wanneer u voor een gasvrije woning gaat, kies dan een inductiekookplaat! Bij Breedveld kunt terecht voor alle kookplaten en andere inbouwapparatuur van Etna, Pelgrim en Atag.